Een aantal jaren geleden, toen ik mij pas begon te verdiepen in gezonde voeding, maakte ik de beslissing om vegetariër te worden. Een levensstijl die lang goed bij mij paste, maar die ik nu overboord gegooid heb. Ik leg jullie in deze blogpost uit waarom ik de kikkererwt aan de haak gehangen heb. Dit vanuit orthomoleculair perspectief.
Waarom ik het was...
Laat ons starten met het begin. Er zijn namelijk heel veel goede redenen waarom je wel vegetariër zou worden. Dierenleed, de impact op onze aarde en ja ook voor je gezondheid. Die laatste was voor mij de reden om dieren van mijn menu te schrappen. Ik at geen kip, vis en andere zoogdieren. 1 keer per jaar op vakantie maakte ik een uitzondering voor de lokale schaal- en schelpdieren in Portugal of Spanje. Maar thuis gebruikte ik zelfs geen bouillon of currypasta waar een beetje dier zou kunnen inzitten.
Meerdere onderzoeken tonen aan dat vegetariërs over het algemeen gezonder zijn. Meermaals blijkt dat dit komt omdat vegetariërs gewoon meer met hun gezondheid bezig zijn dan de gemiddelde diereneters. Ze zijn zich bewust van wat ze in hun mond stoppen zeg maar. Verder staan er meer planten op het menu van een vegetariër en ik moet je toch niet meer vertellen dat plantenvezels een essentieel onderdeel zijn van een gezond dieet. De peulvruchten zoals bonen, kikkererwten en linzen bevatten ook heel wat vezels. Het rode vlees, dat toch wel kankerverwekkende eigenschappen heeft, staat niet op het menu van onze vegetarische medemens.
Daarnaast was ik al het vertrouwen verloren in het vlees dat in de winkels te vinden is. Gehakt met dextrose, kippenvlees van graangevoerde plofkippen (een kip moet insecten eten!), vis vol antibiotica, vervuilde schaal- en schelpdieren met massa's microplastics. Voor mij waren dit voldoende redenen om mijn voedingspatroon drastisch te wijzigen.
Waarom ik het nu niet meer wil zijn...
Vleesvervangers
Laat ons starten met de vleesvervangers. Deze sluipen nu en dan wel eens in je dieet als je er voor kiest om geen vlees of vis meer te eten. Je gaat bijvoorbeeld een hamburger eten met je vrienden. Als alternatief staat er een vleesvervanger op het menu. Wat zijn de ingrediënten? Soja (dit is controversieel en de effecten op de vrouwelijke hormonen en hormonale kankers worden nog steeds onderzocht), tarwezetmeel (dit is hetzelfde als suiker én gluten, deze hebben allebei een negatief effect op ons lichaam), zonnebloemolie (met andere woorden: omega 6, dit zet de ontstekingen in ons lichaam aan), gekarameliseerde suiker en dextrose (je bloedsuikerspiegel piekt, je pancreas moet aan het werk en je hebt snel terug honger). Een betere keuze is dan toch die kip- of visburger denk je niet?
Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat vleesvervangers een ander soort eiwitten bevatten dan vlees, vis of eieren. Er zijn weinig plantaardige bronnen die alle essentiële aminozuren bevatten (met uitzondering van soja, quinoa en hennep). Daarnaast is de verteerbaarheid en opneembaarheid van deze plantaardige eiwitten voor ons lichaam veel moeilijker dan dierlijke eiwitten. En ja eiwitten zijn nu net wel heel belangrijk voor ons lichaam!
De functies van eiwitten in ons lichaam
Een mens is opgebouwd uit aminozuren en kan alleen maar goed functioneren mits er voldoende eiwitten opgenomen worden uit de voeding. Denk maar aan onze spieren of ons DNA. Ook werkt ons volledig immuunsysteem op dit wonderbaarlijk macronutriënt. Verder worden de enzymen die onze biologische processen ondersteunen in ons lichaam opgemaakt uit eiwitten. Voorbeelden van biologische processen zijn ontgifting van de lever, het omzetten van hormonen of gewoon de vertering (denk maar aan verteringsenzymen).
Sojaproducten
Soja bevat alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Maar het is moeilijker te verteren en moeilijker op te nemen dan bijvoorbeeld een kippenei of een stukje kip. Soja bevat ook fyto-oestrogeen. Dit neemt de plaats in van ons eigen oestrogeen op de receptoren. Mogelijk werkt dit bepaalde gynaecologische kankers in de hand. Maar deze fyto-oestrogenen uit soja zouden ook klachten zoals een pijnlijke menstruatie, PMS en een laag libido kunnen verminderen. Fyto-oestrogenen kunnen ook de werking van oestrogeen nabootsen bij een tekort. Maar de gemiddelde jonge vrouw heeft geen tekort aan oestrogeen en heeft dus ook geen nood aan soja. Het kan bijvoorbeeld wel ingezet worden voor vrouwen voorbij de menopauze. Mijn tip? Soja consumeren kan zeker en vast, maar probeer het niet elke dag op je menu te zetten!
Zuivel
Als vegetariër stond er bijna dagelijks kaas op mijn menu. Eerst alle soorten en daarna beperkte ik mij tot geiten- en schapenkaas. Deze zijn iets makkelijker te verwerken voor het menselijk lichaam. Maar het is nog steeds niet de meest gezonde keuze. Veel mensen denken omdat kazen verzadigde vetten bevatten. Maar dat is niet het probleem! Wel de caseïne in de kaas. Je kan dit zien als een soort van lijm. Zelf krijg ik verschrikkelijk verstopte sinussen na het eten van kaas (denk lijm!). Een te veel aan caseïne kan ook de opname van voedingsstoffen in de darmen negatief beïnvloeden.
Peulvruchten
Vanuit orthomoleculaire invalshoek zijn peulvruchten (linzen, bonen, kikkererwten) geen oervoeding. Ze werden pas op het menu geplaatst samen met het ontstaan van de landbouw. Ze hebben het nadeel veel antinutriënten te bevatten zoals saponinen die de opname van nutriënten kunnen remmen en lectinen die schade kunnen veroorzaken aan de darm waardoor pathogenen in ons lichaam kunnen binnendringen. Maar zelf negeer ik niet graag de onderzoeken die ook heel wat voordelen van peulvruchten aantonen (zo lang je ze maar goed laat weken en spoelt). Zo hebben peulvruchten een positieve impact op je bloedsuikerspiegel waardoor je minder snel terug honger zal krijgen en voeden de vele vezels onze darmbacteriën.
Zelf krijg ik na een lange overconsumptie van peulvruchten als vegetariër heel snel maagpijn wanneer ik deze terug op mijn menu plaats.
Schaal- en schelpdieren als superfood
Wij mensen zijn mens kunnen worden door het toevoegen van schaal- en schelpdieren aan ons dieet. Ze voorzien ons lichaam van immens veel goede voedingsstoffen. Zo heb je omega 3 nodig om ontstekingen in je lichaam uit te schakelen. Natuurlijk kan je ook een plantaardig supplement nemen van kelp indien je vegetariër bent. Ik verkies bronnen zoals Atlantische zalm en wilde vis. Omega 3 zorgt ook voor vloeibare celmembranen. Dat is belangrijk om alles in ons lichaam te laten verlopen zoals het moet.
Daarnaast heeft onze schildklier ook baat bij deze parels uit de zee. De jodium in deze lekkernijen helpt onze schildklier te functioneren zoals het moet. Dat is belangrijk voor onze stofwisseling, groei en geestelijke ontwikkeling. Ook zink is een belangrijk mineraal. Het regelt de aanmaak van maagzuur, de wondheling en de werking van de geslachtshormonen.
Deze 2 mineralen zijn samen met selenium ook nog eens belangrijk voor het afvoeren van zware metalen uit ons lichaam.
De menselijke anatomie
Wanneer we kijken naar onze darm, is deze niet zo lang als deze van bijvoorbeeld de chimpansee die hoofdzakelijk een planteneter is. Hoe meer vlees een soort eet, hoe korter de darm. De vertering van vlees verloopt makkelijker dan deze van plantaardige voeding. Ook kan de mens zelf geen VIT B12 aanmaken. Daarom is het belangrijk dit te nemen als supplement en zeker als je vegan bent!
Wat als je dan toch vegetariër bent?
Hou in de gaten dat je alle (essentiële) aminozuren dagelijks in je dieet opneemt. Dit kan je makkelijker maken door een goede vegan eiwitshake toe te voegen aan je dieet. Probeer vleesvervangers, quinoa, hennep, noten, soja en peulvruchten af te wisselen. Ook hier is variatie de sleutel. Zoals eerder verteld hebben al deze voedingsmiddelen wel een min of meer negatieve invloed op het lichaam. Neem zeker volgende supplementen: omega 3, B12, en een mineralencomplex met zink, selenium en jodium. Probeer vleesvervangers te vermijden aangezien deze vaak ontstekingsbevorderende stoffen bevatten.
Welk vlees eet ik nog steeds niet?
Als ik zelf inkopen doe dan koop ik enkel biologische kip, met vrije uitloop en liefst met een goed label. Hetzelfde voor vis. Kijk naar het MSC-label en probeer gekweekte vis te vermijden. Deze krijgen vaak granen als voeding en groeien op met een arsenaal aan medicatie. Kleine visjes zoals ansjovis, sprotjes en makreel bevatten minder zware metalen en zijn daarom een betere keuze dan bijvoorbeeld tonijn.
Zoogdieren zoals rund en varken probeer ik nog steeds te vermijden. Ik zal ze niet snel toevoegen aan mijn wekelijkse boodschappen omdat ze ons immuunsysteem in de war brengen en rood vlees een correlatie vertoont met darmkanker.
Eieren. Ik koop ze altijd biologisch en vrije uitloop. Nog beter is zelf kipjes houden en deze voeden met keukenrestjes en insecten. Zo verkrijg je eieren vol met waardevolle eiwitten. De eiwitten uit een ei worden het best opgenomen van alle eiwitten in het menselijk lichaam. Een echte superfood dus!
Als je toch graag zoogdieren eet, kies dan voor klein wild zoals konijn. Kleine wilde dieren en vogels stonden in de oertijd ook regelmatig op het menu. Vergeet geen vegetarische dagen in te lassen want het is niet makkelijk om vlees of vis te vinden van goede kwaliteit én de oermens at ook heus niet elke dag vlees.
Probeer tot slot zuivel te beperken. Jonge kazen zijn beter dan oudere kazen. Geiten- en schapenzuivel hebben voordelen tegenover koezuivel. Vervang yoghurt door kokosyoghurt en gebruik geklaarde boter om in te bakken.
Veel succes in jullie zoektocht naar een gebalanceerd en aangenaam eetpatroon! Hulp nodig? Contacteer mij voor een gratis intake en dan bekijken we samen hoe ik je kan helpen.
Reactie plaatsen
Reacties