Dit is een super lekker gerechtje dat ik extra gezond heb gemaakt met een aantal 'hacks' die makkelijk toe te passen zijn. Voedingsmiddelen zoals paddenstoelen en miso zijn een super toevoeging aan je dieet! Ik vertel je na het receptje ook waarom dit gerecht zo gezond is. Dus zeker maken!
Ingrediënten
- 200g mix Oosterse champignons
- 150ml kokosmelk
- 1 EL miso
- 200g wokmix pikant (of naar keuze)
- cayenne, kurkuma, zwarte peper
- 1 zakje konjacpasta
- Verse basilicum
- 1 EL azijn
- 120g tofu
- sojasaus
- 6 kerstomaatjes gehalveerd
- 1 hand pecans
- kokosolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden, marineer de tofu in cayenne en sojasaus. Leg de plakken tofu op een vel bakpapier en zet een 12-tal minuten in de oven.
Terwijl smelt je de kokosolie in de pan en voeg je de wokmix, miso, kerstomaatjes en champignonmix toe. Bak dit eventjes aan en voeg dan de kruiden en de kokosmelk toe.
Spoel de konjacnoedels af en voeg de laatste minuut toe aan je pan samen met de azijn.
Leg nu de tofu op je gerecht, samen met een handje pecannoten (lekker met wat extra zout over gestrooid) en verse basilicumblaadjes.
Champignons zijn gezond
Maar dan vooral de champignons die uit het bos komen, shiitake of oesterzwammen. De witte klassieke champignons bevatten veel minder vitamines door de manier waarop ze gekweekt worden. Ik ga dan ook op zaterdag graag op zoek naar wilde champignons op de markt van Leuven.
Een lekkere portie paddenstoelen verbetert de kwaliteit van ons microbioom, Dit leidt tot een verminderde glucoseproductie in de lever, stabielere bloedsuikerspiegel en verbeterd verzadigingsgevoel. Win, win win dus.
Referentie: [1] Tian, Y., Nichols, R. G., Roy, P., Gui, W., Smith, P. B., Zhang, J., ... & Cantorna, M. T. (2018). Prebiotic effects of white button mushroom (Agaricus bisporus) feeding on succinate and intestinal gluconeogenesis in C57BL/6 mice. Journal of Functional Foods, 45, 223-232.
Miso, gefementeerde gezondheid
Miso is gefermenteerde soja. De soja werd dus eigenlijk al een beetje verteerd buiten het lichaam. Daarom worden deze eiwitten makkelijk opgenomen in het lichaam. Gefermenteerde voeding zoals kimchi, zuurkool of miso voeden eigenlijk de goede bacteriën in onze darmen. En dat is dan weer belangrijk voor onze algehele gezondheid. Zo hebben deze darmbacteriën een invloed op hoe wij ons mentaal voelen of dat wij veel craven naar suiker of niet en nog veel meer. Tof he!
Konjacpasta: voeding voor de darmen (onverteerbare vezels)
Lees er hier meer over.
Kokosmelk
Kokosmelk is vet. Vet zorgt er voor dat we langer een voldaan gevoel hebben. Maar kokosmelk is nog extra bijzonder: in kokos zit caprylzuur en dit heeft antibacteriële, antifungale en antivirale eigenschappen. Zalig!! Verder zorgt kokos voor de aanmaak van ketonlichamen. Deze zorgen op hun beurt voor een verhoogde vetverbranding. Dit werkt nog beter in combinatie met een koolhydraatarme levensstijl.
Kurkuma
Dit heeft vooral een ontstekingsremmende werking. Dit is heel belangrijk in onze huidige maatschappij waar we in grote hoeveelheden Omega 6 binnen krijgen en ik veel kleinere hoeveelheden Omega 3. Deze grote toevoer aan omega 6 zorgt voor laaggradige ontsteking in ons lichaam. Kurkuma kan bijvoorbeeld ingezet worden bij de ziekte van Crohn én ondersteunt ook onze leverfunctie.
Azijn
Ik ben een echte azijnlover! In bijna elk gerecht dat ik maak zal je appelazijn, witte azijn, witte wijnazijn of balsamicoazijn vinden. Waarom? Een zuurtje in je eten is ongelooflijk lekker! Maar het is ook heel gezond. Azijn zuurt je maag aan (en ja, dat is belangrijk als je last hebt van 'het zuur'). Maar het stabiliseert ook je bloedsuikerspiegel. Minder pieken en dalen in je bloedsuiker zullen ook zorgen voor minder snel honger, een gezonder lichaam, een beter immuunsysteem en minder zoete cravings.
Reactie plaatsen
Reacties