Porridge: meer dan havermout?

Gepubliceerd op 23 juni 2022 om 06:23

Havermoutpap is hot! Maar er zijn heel veel andere opties. Ik eet het zelf bijna nooit omdat ik een arsenaal van  alternatieven 'up my sleeve' heb. En ook omdat havermout misschien toch niet het beste ontbijt is dat je jezelf kan voorstellen. Ik vertel jullie graag waarom! 

Bloedsuikerspiegel

Havermout bestaat grotendeels uit koolhydraten. Koolhydraten worden in ons bloed gewoon afgebroken tot suiker. Ondertussen weten jullie al dat suiker eten (bij het ontbijt) snel terug honger kan veroorzaken. Toch zijn er interventies die dit effect kunnen counteren. Zo is het belangrijk dat je jouw havermout voorziet van voldoende vet en eiwitten. Zo voeg ik graag een lepel notenboter toe (probeer eens amandelpasta in de plaats van pindakaas), een hand noten of wat kokosroom. Ook een schep eiwitpoeder kan al een heel verschil maken. 

antinutriënten

Fytinezuur (een antinutriënt) is een stofje dat zich bindt aan belangrijke mineralen zoals magnesium, ijzer en zink. Daarom kan dit tekorten veroorzaken. Dit zit trouwens in veel producten op basis van volkorengranen én dus ook in haver. Antinutriënten kunnen onze darmwand beschadigen. Over het algemeen valt dit wel mee met haver, maar zorg voor afwisseling! 

Alternatieven 

Wat gebruik ik dan in de plaats van havermout? Mijn favoriete vervanger is bloemkoolrijst. Hier voeg ik dan soms nog 2 eetlepels echte havermout bij en 2 eetlepels chiazaad. Zo krijg je een echte pap. Een ander voordeel is dat je een groter volume hebt én je kan wild gaan met je toppings. 

Daarnaast ben ik echt fan van 'Konjacrijst'. Dit is glutenvrij en bevat heel veel onverteerbare vezels wat super belangrijk is voor onze darmgezondheid. Ook hier voeg ik chiazaad aan toe om meer binding te verkrijgen. Je kan dit combineren met bloemkoolrijst of gebroken lijnzaad. Zowel bij dit alternatief als het vorige vind ik het heerlijk om een goede schep eiwitpoeder toe te voegen. Dit komt de smaak en de textuur ten goede. 

Tot slot zijn er ook andere vlokken dan havermout. Denk maar aan quinoa- en boekweitvlokken. Boekweit is glutenvrij en zachter voor onze darmen. Quinoa bevat alle essentiële aminozuren en dat is een voordeel ten opzichte van havermout. De smaak is wel niet zo vol als deze van onze klassieke haver. Voor de rest van de voedingswaarden is quinoa vergelijkbaar, dus het is belangrijk om vetten en eiwitten toe te voegen aan dit papje. 

Toppings 

Dus... Het gaat om de toppings! Je moet je koolhydraten in een kleedje steken. Je zal veel langer verzadigd zijn en daardoor minder grijpen naar ongezonde snacks. Alle notenboters zijn een verrijking van je ontbijt. Verder voeg ik graag een stuk zwarte chocolade toe of raw cacao (hallo antioxidanten!). Granola op basis van noten, geklaarde boter, kokosolie, eiwitpoeder of een flinke schep kokosyoghurt zijn maar enkele voorbeelden om van havermoutpap een volwaardig ontbijt te maken. 

Recept: porridge van zero rijst 

Ingrediënten: 

  • 1 zakje zero rijst 
  • 2 EL chiazaad 
  • Ongezoete plantaardige melk 
  • 1 EL vanille bourbon Koro
  • 1 scoop vanille proteïnepoeder 
  • 5 EL bloemkoolrijst 

Topping:

  • Granaatappelpitjes (diepvries AH)
  • Amandelpasta Koro
  • Bijenpollen Pit&Pit
  • Breekchocolade framboos Koro 
  • Soja proteïne crispies Koro

Voeg alles samen in een pannetje. Zet alles net onder met melk. Laat pruttelen op en zacht vuurtje tot de pap de gewenste structuur heeft. Werk af met vullende toppings! 

Waar koop ik dat? 

  • De producten van Koro kan je aankopen via de online Koroshop met de code 'JOLIEN5'.
  • Zero rijst kan je kopen bij Koro, Action, Body&Fit en nog veel andere kanalen. 
  • Quinoavlokken kan je aankopen bij de natuurwinkel. 
  • Ik gebruik graag het proteïnepoeder van Primal Health. Shop met de kortingscode gezond_gezien om 10% korting te verkrijgen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.